Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

'' Τζάμπα κι άδικα '' πήγε το λιμανάκι...

                                          Ζήτησαν επενδύσεις στη Κίνα, πήραν...προθέσεις.


Με τη... συνήθη δέσμευση για συμμετοχή κινέζικης εταιρείας, πιθανόν της Cosco, στο διαγωνισμό για τη δημιουργία και λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο και με πολλές...
 καλές προθέσεις επιστρέφει από την Κίνα η κυβερνητική αποστολή.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον μπορεί να έχει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να γίνουν επενδύσεις από τη Χώρα του Δράκου στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο, αυτή και άλλες επενδυτικές προτάσεις που έγιναν από πλευράς Ελλήνων παραπέμφθηκε σε μια μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε επιμέρους τομέα (σ.σ. Και εάν κρίνουμε την ταχύτητα της ελληνικής αλλά και της κινέζικης γραφειοκρατίας μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι τα... επόμενα βήματα θα είναι πιο αργά και από της χελώνας)

Εκτός από τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα η ελληνική πλευρά έκανε, ακόμα, προτάσεις για:



1)    Επενδύσεις στο Θριάσιο, στα ναυπηγεία και για την κατασκευή και διαχείριση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Ειδικότερα, προτάθηκε η συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι και διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Το τελευταίο, όμως, έχει πολλές δυσκολίες δεδομένου ότι πολλά από τα ναυπηγεία της Κίνας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης, όπως και αυτά της Κορέας και της Ιαπωνίας. Μάλιστα, στη Κίνα με απόφαση του ΚΚ Κίνας πολλά ναυπηγεία κλείνουν ή συγχωνεύονται ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία λίγα και βιώσιμα.
Κατά συνέπεια το μόνο, που μπορεί να προσδοκάμε είναι στις εργασίες συντήρησης των πλοίων της Cosco, που θα περνάνε από τον Πειραιά.

2)    Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα. Ωστόσο, σε αυτό το θέμα δεν μπορούν να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα λόγω και των ποσοστώσεων της ΕΕ.

3)    Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

 4)    Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

5)    Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπογράφτηκαν μια σειρά από συμφωνίες από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον κινέζο ομόλογό του. Η μια απ’ αυτές αφορούσε την οριστική παραχώρηση 
του ΟΛΠ στη COSCO. 

Οι άλλες αφορούσαν τα εξής θέματα:

•    Επιτελικό πρόγραμμα για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

•    Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

•    Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

•    Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

•    Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

•    Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

•    Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

•    Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :