Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ετοιμάζεται η COSCO για το μάνατζμεντ του ΟΛΠ


Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά και στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας στελέχη της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της COSCO), που διαχειρίζεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, βρέθηκαν τη Δευτέρα στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας και συναντήθηκαν με συνεργάτες του υπουργού Θοδωρή Δρίτσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία των στελεχών της ΣΕΠ, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τομείς διαχείρισης λιμενικών εργασιών, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη επικοινωνίας υπουργείου και εταιρείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη μεταβατική περίοδο όταν η COSCO θα αναλάβει το λιμάνι.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε όμως ότι ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο πλευρών ήταν η διαχείριση αποβλήτων των πλοίων από τις υπηρεσίες του ΟΛΠ και η τιμολογιακή πολιτική που ισχύει μέχρι σήμερα.
Η συζήτηση δεν είχε διαπραγματευτικό χαρακτήρα, αλλά ενημερωτικό, καθώς τα στελέχη της ΣΕΠ ζήτησαν και έλαβαν νομικές απαντήσεις από τους συνεργάτες του υπουργού για το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει.
Οπως έγινε γνωστό, οι συνεργάτες του Θ. Δρίτσα έθεσαν στα στελέχη της ΣΕΠ ξεκάθαρα τη θέση ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει να κάνει πίσω όσον αφορά τα δικαιώματά του πάνω σε αυτό το ζήτημα και παράλληλα τους ενημέρωσαν για τις προδιαγραφές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων τη ς ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Να σημειωθεί ότι για να αναλάβουν οι Κινέζοι το μάνατζμεντ του ΟΛΠ θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν το τίμημα των 280,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, κάτι που οι πληροφορίες λένε ότι θα συμβεί μετά τις 15 Αυγούστου και πιθανότατα μέχρι τα τέλη του μήνα.
Σε ανάλογες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων πάντως, η καταβολή του τιμήματος από τους επενδυτές καθυστερεί ακόμα και έως τρεις μήνες λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εμπλεκόμενοι φορείς εκτιμούν ότι η COSCO θα καταβάλει το τίμημα πολύ νωρίτερα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ανάληψης του μάνατζμεντ του ΟΛΠ, η COSCO έχει στείλει στην Αθήνα στελέχη της τα οποία έχουν καθημερινές συναντήσεις με στελέχη του ΟΛΠ προκειμένου να ενημερωθούν για όλα τα θέματα του Οργανισμού.
Αύξηση 14% παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2016 η διακίνηση κοντέινερ από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά που διαχειρίζεται η ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της COSCO.

ΚρουαζιερόπλοιοΣυνολικά διακινήθηκαν 1,689 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι 1,482 το πρώτο εξάμηνο 2015. Τον Ιούνιο 2016 διακινήθηκαν 314,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έναντι 252,7 χιλιάδων τον Ιούνιο 2015.
Αύξηση 14% το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 καταγράφεται στο homeporting κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, με αφορμή την άφιξη στο λιμάνι του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιου «Carnival Vista» με 5.000 επιβάτες και 1.600 άτομα πλήρωμα.
Το πλοίο, μήκους 336 μέτρων, αναμένεται να μεταφέρει συνολικά πάνω από 50.000 επιβάτες το καλοκαίρι του 2016 από και προς τον Πειραιά. 
Η διοίκηση του ΟΛΠ υποδέχτηκε τους επιβάτες με πολιτιστικές εκδηλώσεις, με παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :