Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Άκαρπη & ανούσια η συνάντηση Δρίτσα - ΟΜΥΛΕ


Άκαρπη αποδείχτηκε η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με την διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και τα πρωτοβάθμια σωματεία του λιμανιού του Πειραιά, η οποία έγινε εν όψει της προγραμματισμένης για την Δευτέρα 21/12 κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

«Δυστυχώς, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά φεύγουμε περισσότερο ανήσυχοι απ’ ότι ήρθαμε. Ειδικά, για τα εργασιακά δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο καλές προθέσεις για να επιτευχθούν όσο γίνεται περισσότερα…»,
δήλωσε  ο πρόεδρος της  ΟΜΥΛΕ  Γιώργος Γεωργακόπουλος.


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πήγαν, το πρωί, στο υπουργείο Ναυτιλίας και ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό καθώς για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει 24ωρη απεργία σε όλα τα εμπορικά λιμάνια της χώρας.






Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να σταματήσει αμέσως η διαγωνιστική διαδικασία και να ξεκινήσει διάλογος με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στους εξής άξονες:
•    Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, ανάπτυξη του λιμανιού, εργασιακές σχέσεις και σχέσεις λιμανιού- Δήμων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δρίτσας είπε ότι η πώληση του λιμανιού δεν αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αλλά υπαγορεύεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, για να προσθέσει ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να έχει γίνει από τον Οκτώβριο και- όπως είπε- με την πληροφόρηση, που είχε, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, θεωρεί ότι ο διαγωνισμός θα γίνει κανονικά την Δευτέρα.

Μετά απ’ αυτό καθίσταται προφανές ότι μόνο με αίτημα των ενδιαφερόμενων εταιρειών μπορεί να υπάρξει νέα αναβολή, πράγμα, που δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς παραμένουν πολλά ανοιχτά «ζητήματα», όπως οι αρμοδιότητες της Δημόσιας Αρχής, η τύχη του πορθμείου Περάματος- Σαλαμίνας κ.α.

Ακολούθως, ο κ. Δρίτσας φέρεται να εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Δημοσίου, λέγοντας ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.
O ίδιος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων 
"παραδέχτηκε την ανακολουθία, ως προς την διαδικασία που ακολουθείται στα ζητήματα που θέσαμε, δήλωσε ότι η Σύμβαση Παραχώρησης που εκπονείται από το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει την τελική έγκριση της Κυβέρνησης και δικαιολόγησε την κατάθεση των προσφορών ως μνημονιακή δέσμευση της Κυβέρνησης".
"Είναι γνωστό, βέβαια, ότι η πώληση των Λιμανιών τέθηκε στο τρίτο μνημόνιο με επιλογή της Κυβέρνησης", συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ο κ.  Δρίτσας  σε σχέση με τα εργασιακά είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της δημόσιας αρχής, που θα συσταθεί προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζόμενων, οι οποίοι τόνισαν:


«Αυτό επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό και νομικό ξεπούλημα. 
Πρώτα θα πουλήσετε την δημόσια περιουσία και μετά θα εκλιπαρείτε για να πετύχετε κάτι για τα εργασιακά ή οτιδήποτε άλλο; Για εμάς οι εργασιακές σχέσεις, οι συλλογικές συμβάσεις, οι κανονισμοί εργασίας είναι θέματα αδιαπραγμάτευτα».

Από εκεί και πέρα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων επιχειρηματολόγησαν γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει η πώληση, τονίζοντας ότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,  πως η κυβέρνηση δεν έχει αποτιμήσει και δεν έχει καταγράψει τι πρόκειται να εκχωρήσει κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :