Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Σε φιάσκο εξελίσσεται η πώληση του ΟΛΠ...


Σε φιάσκο εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ κρατάει στο «σκοτάδι» πόσες προσφορές κατατέθηκαν και από ποιές εταιρείες ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα παραχωρηθεί…

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ της Δευτέρας 21/12, οπότε είχε λήξει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την αγορά των μετοχών του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε μια ανακοίνωση τεσσάρων, μόλις, γραμμών, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016 με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών».
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι… προσφορές που κατατέθηκαν ήταν η εξής μία της… Cosco.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας  (ΟΜΥΛΕ) 
Γιώργος Γεωργακόπουλος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε:
« Επιβεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ξεπούλημα.
 Η μη ανακοίνωση του πόσες και ποιές προσφορές κατατέθηκαν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει νόμιμη σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου δείχνει ότι έχουμε νομικό και πολιτικό πραξικόπημα. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος του ΟΛΠ θα οδηγηθεί στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. 
Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν δυναμικά με νέους αγώνες »


Το μεσημέρι ο κ. Γεωργακόπουλος ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΟΜΥΛΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα και του επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ έξω βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο λιμάνι, που είχαν φτάσει με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ την έντονη δυσαρέσκειά τους για την «εν κρυπτώ» διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ, καθώς όπως αναφέρουν «'Eχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας και ακόμη το ΔΣ του ΟΛΠ δεν έχει δει ούτε το προσύμφωνο της νέας σύμβασης ΟΛΠ – Ελληνικού δημοσίου. Τι πουλάνε δηλαδή, αέρα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Μετά από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ μιλώντας στους συγκεντρωμένους  συναδέλφους του κατήγγειλε ότι «η διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και πως η κυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ δεν ενημερώνουν, όπως οφείλουν ούτε τη Βουλή ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη νέα σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Δημόσιο και στον ΟΛΠ».

Ο κ. Γεωργακόπουλος μιλώντας στο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε, έντονα, επίσημα στοιχεία για την νέα σύμβαση παραχώρησης, για την αποτίμηση της αξίας του ΟΛΠ που έγινε και για την δημόσια αρχή, που θα συσταθεί.

«Θα τα δούμε μετά όλα αυτά», φέρεται να απάντησε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Δηλαδή, πρώτα θα πουλήσετε τον ΟΛΠ και μετά θα ενημερώσετε για τι πουλάτε και ποιάς αξίας είναι αυτό που πουλάτε; Μετά θα φέρετε στη Βουλή να επικυρώσει τη νέα σύμβαση παραχώρησης  και όλη την διαδικασία; Θα κάνετε τη Βουλή «πλυντήριο» των αδιαφανών διαδικασιών σας;», ρώτησε, επίμονα, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει καμία ουσιαστική απάντηση, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αντιδράσει έντονα λέγοντας:

«Αυτά τα πράγματα, οι εν κρυπτώ διαδικασίες, δεν θα γίνουν ανεκτές».

Η επιβεβαίωση από τα χείλη του κ. Πιτσιόρλα ότι οι εργαζόμενοι θα «πάρουν στα χέρια τους» το προσύμφωνο της νέας σύμβασης μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προσφορών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο κ. Γεωργακόπουλος κατηγόρησε το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση για «εμπαιγμό» και πως «ο ένας πετάει στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών με τις συνέπειες να βαραίνουν τους εργαζόμενους και το ελληνικό δημόσιο».
Παράλληλα κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τις παραλιμένιες κοινωνίες  σε ξεσηκωμό και ανακοίνωσε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων,
 «O χειμώνας θα είναι βαρύς στα λιμάνια», τόνισε.

«Στις πολιτικές ξεπουλήματος συσπειρωνόμαστε με τους λιμενεργάτες και από κοινού θα προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, Λευτέρη Ρενιέρη…

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που είχε γίνει παραβρέθηκαν εκτός των παραπάνω η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, από τη ΛΑΕ ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κ.α.


                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια :