Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ares Mares...




Ερώτηση: Αυτήν τη στιγμή έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι ζητούν κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων. 
Πως θα τις εξασφαλίσει το υπουργείο;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθεί με πολύ καθαρούς όρους σε αυτά τα ζητήματα και έχει στείλει σε κάθε κατεύθυνση τα σωστά μηνύματα. 
Η ανάπτυξη των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι επενδύσεις, το άνοιγμα νέων αγορών, νέων πελατών για τα λιμάνια, η αξιοποίηση του δυναμισμού που, ούτως ή άλλως, έχει το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων.

Θέλουμε σε αυτήν τη νέα περίοδο, και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, οι εργασιακές σχέσεις να παραμείνουν ασφαλείς και σταθερές. 

Είμαστε δύο μήνες τώρα, σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων, ώστε εργαλεία που υπάρχουν να αξιοποιηθούν, και σε αυτά να προστεθούν και άλλα εργαλεία, μέσα σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης μιας στέρεης βάσης, σεβασμού των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, είναι εργαζόμενοι που πολλοί από αυτούς έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν μια διαδρομή διανύσει. 

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σεβαστά και η κυβέρνησή μας επιδιώκει να ενισχύσει τα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση πάντα με καθαρούς όρους και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνει το νέο περιβάλλον.

Ερώτηση: Μιλήσατε για λιμάνι με ιδιαίτερο δυναμισμό όσον αφορά στο εμπόριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης. Τι μεσολάβησε;

Η ευρωπαϊκή πρακτική μέχρι στιγμής, θέλει μια λειτουργία των λιμανιών, και αυτή είναι μια παράδοση ευρωπαϊκή, που τα λιμάνια διοικούνται είτε από την αυτοδιοίκηση, είτε από τα επιμελητήρια, είτε από δημόσιους φορείς, είτε από ενώσεις χρηστών. Kαι όλο αυτό δείχνει τον κοινωνικό δυναμισμό σε κάθε λιμάνι. Αυτήν την παράδοση δεν πρέπει να τη χάσουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει, είχαν δρομολογηθεί και είχαν διανύσει και ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής από το προηγούμενο διάστημα. 

Στο συμβιβασμό που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τους εταίρους, συμπεριελήφθησαν και οι ιδιωτικοποιήσεις των εννέα σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων, και τα δύο λιμάνια. Δεν ήταν στην προγραμματική μας φαρέτρα αυτό.

Στα νέα δεδομένα και μέσα από τη δέσμευση που αναλάβαμε, δεν εννοούμε ότι η πορεία θα πάψει να έχει κοινωνικό πρόσημο και όφελος και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Θέλουμε την αναβάθμιση του δυναμισμού. 
Και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι του Πειραιά είναι δυναμικά λιμάνια χρόνια τώρα. Δεν είναι σε πτώση. Είναι σε διαρκή παρουσία στη διεθνή λιμενική βιομηχανία με πολλές προσδοκίες και φιλοδοξίες.

Εύχομαι η νέα πορεία να τα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο, με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό όφελος και εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι θα βοηθήσουν μια σειρά εργαλείων που με μεγάλη προσπάθεια και σοβαρότητα θεσμοθετήσαμε.

                                                                                                                                      Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :