Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Σήμερα η βελτιωμένη προσφορά της Cosco για τον ΟΛΠ

Πέραν του τιμήματος για το 67%, η Cosco από την αρχική της προσφορά δεσμεύθηκε επίσης για επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία. Αυτές αφορούν τη ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι, τη συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του λιμένα επιβατών και το car terminal.

 Ολοκληρώνεται σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. 
Με βάση αξιόπιστες πηγές, η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited –η μόνη εκ των υποψηφίων που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά– θα υποβάλει σήμερα το μεσημέρι νέα βελτιωμένη προσφορά, η οποία και θα συζητηθεί στις 6 το απόγευμα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ παρουσία των συμβούλων του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η νέα πρόταση της εταιρείας Cosco Group θα είναι «ρεαλιστικά καλή» και, κατά πάσα βεβαιότητα, υψηλότερη από τη μεγαλύτερη εκ των δύο αποτιμήσεων που έκαναν για λογαριασμό του Ταμείου οι δύο ανεξάρτητοι οίκοι. Σημειώνουν δε πως «Cosco και ΤΑΙΠΕΔ έχουν πλησιάσει πολύ, με το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου που τους χώριζε να έχει διανυθεί από την κινεζική εταιρεία». Η συμφωνία αυτή φέρεται να επετεύχθη με την αρωγή της γενικής οικονομικής διευθύντριας της Cosco και κομισάριου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σαν Γιούγινγκ, η οποία ήλθε στην Αθήνα γι’ αυτόν τον σκοπό. 
Η έγκριση του διαπραγματευτικού της αποτελέσματος από το Πεκίνο αναμένεται σήμερα το μεσημέρι.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν αναμένεται να ζητηθεί και δεύτερη βελτιωμένη προσφορά από την Cosco. «Η συμφωνία φαίνεται να κλείνει», αναφέρουν στην «Κ» άνθρωποι σε άμεση επαφή με τη διαδικασία. Αρνούνται, ωστόσο, να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά και οι οποίες μιλούσαν για τίμημα που θα διαμορφώσει την αποτίμηση της εισηγμένης (100% του μετοχικού κεφαλαίου) πλησίον του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό, πάντως, εκτιμούν ως δίκαιη προοπτικά αξία χρηματιστηριακοί οίκοι που καλύπτουν την εισηγμένη, όπως η Alpha Finance και η Εθνική Χρηματιστηριακή. 
Την Τρίτη η αποτίμηση της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε. (100%) στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε, στη λήξη της συνεδρίασης, στα 337 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως, με βάση πηγές που επικαλείτο τη Δευτέρα το Reuters, η αρχική προσφορά ανά μετοχή της Cosco ήταν κατά 22% υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.
Πέραν όμως του τιμήματος για το 67%, η Cosco από την αρχική της προσφορά δεσμεύθηκε επίσης για επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία. Αυτές αφορούν τη ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι, τη συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του λιμένα επιβατών και το car terminal.

Εφόσον όλα εξελιχθούν άνευ εκπλήξεων, στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο η Cosco θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και θα ξεκινήσει η χρονική ακολουθία για την υπογραφή τριών κείμενων: της σύμβασης πώλησης μετοχών, της συμφωνίας μετόχων και της σύμβασης παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου.
Η τελευταία πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που αναμένεται να συγκληθεί εντός Φεβρουαρίου. Τα κείμενα θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η σύμβαση παραχώρησης πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 
Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου.
Οσον αφορά την προ ημερών απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ περί νέας διαπραγμάτευσης για την παραχώρηση, νομικοί κύκλοι τη χαρακτηρίζουν άνευ νομικού αποτελέσματος και εκτιμούν πως δεν αποτελεί εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση. 
«Δεν είναι η πρώτη φορά που διοικητικό συμβούλιο παίρνει θέση κόντρα σε αυτή του βασικού μετόχου», αναφέρουν και εξηγούν πως, «όταν μεταβιβασθεί η πλειοψηφία στην Cosco, αυτή θα μπορέσει να ορίσει, με βάση και τα προβλεπόμενα στη συμφωνία μετόχων, τα περισσότερα από τα μέλη του Δ.Σ.».
                                                                                                                                  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :