Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Απεργοσπαστικό μηχανισμό στα λιμάνια στήνει η συγκυβέρνηση – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ...






Απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να σπάσουν την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, στήνει στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.   





Εμπνευστής του σχεδίου είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου και οργανωτής του ο γενικός  γραμματέας Ν. Αντώνογλου (ιδιώτης γεωπόνος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, που τοποθετήθηκε πρόσφατα σ’ αυτό το πόστο από τον Αποστόλου).

Με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησαν παραβιάζουν την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος να κλείσουν οι συνοριακοί Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και να απαγορευτούν οι εισαγωγές  προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος (κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα).

 Ενας άνθρωπος που στην επαγγελματική του δραστηριότητα υπήρξε πάντοτε ιδιώτης και όχι στην πλευρά εκείνων που οφείλουν να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να στήσει αυτόν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η δημιουργία του έπεσε στην αντίληψή μας από τη δημοσίευση του απεργοσπαστικού «φετφά» του Ν. Αντώνογλου στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ). Ξετυλίγοντας το νήμα, βρήκαμε τη διαταγή, η οποία κοινοποιήθηκε σε πολλούς.


Μπαλαντέρ η COSCO


Ο Ν. Αντώνογλου υποχρέωσε τους εργαζόμενους  στο ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους σε εγκατάσταση της COSCO, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά διέταξε και τη μεταφορά προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος οδικώς από τις εγκαταστάσεις της COSCO στον ΟΛΘ, χωρίς να έχει γίνει ο κτηνιατρικός έλεγχός τους στο ΣΥΚΕ Πειραιά!

Οι εταιρίες ξεφόρτωσαν στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και προϊόντα που προορίζονταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ.

Βλέπετε, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει (ακόμα) ιδιωτικό λιμάνι όπως στον Πειραιά. 

Επειδή, όμως, τα ΣΥΚΕ (όπως όλος ο0 δημόσιος τομέας) είναι απογυμνωμένα από προσωπικό, φαίνεται πως το ΣΥΚΕ Πειραιά θα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους, δεδομένου ότι δέχεται έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο όγκο προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες και θα έπρεπε να επιβαρυνθεί και με τα προϊόντα που υπό κανονικές συνθήκες θα ξεφορτώνονταν και θα ελέγχονταν στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε να στείλει αυτά τα προϊόντα στη Θεσσαλονίκη οδικώς και εξέδωσε τη σχετική διαταγή.

Η μεταφορά προϊόντων κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος οδικώς απαγορεύεται ρητά από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, εάν δεν προηγηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ που βρίσκεται στο λιμάνι εισόδου των προϊόντων αυτών.
Η απαγόρευση θεσπίστηκε με την Οδηγία 78 του 1997, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 120 του 2000. Τα ΣΥΚΕ υφίστανται περιοδικούς ελέγχους από όργανα της ΕΕ και αν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου παρανομίες υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα ΣΥΚΕ και να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες.

Με την απόφασή του αυτή ο Ν. Αντώνογλου βάζει σε περιπέτειες δημόσιους υπάλληλους, τόσο του ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης όσο και του Ε’ Τελωνείου Πειραιά, καθώς τους υποχρεώνει να παρανομήσουν. Οι υπάλληλοι του ΣΥΚΕ παραβίασαν το ΠΔ 120/2000, που προβλέπει να γίνεται ο κτηνιατρικός έλεγχος στο ΣΥΚΕ στο λιμάνι εισόδου, δηλαδή το ΣΥΚΕ Πειραιά,  και ότι απαγορεύεται η προώθηση οδικώς των προϊόντων αυτών χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Ενώ το γνωρίζουν αυτό, πέταξαν το μπαλάκι της αντιπαράθεσης με τους απεργούς εργαζόμενους του ΟΛΘ στους εκτελωνιστές, ενημερώνοντας τον ΣΕΘ ότι οι εκτελωνιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση  να περάσουν από την είσοδο του ΟΛΘ όλα αυτά τα προϊόντα και να τα πάνε στο ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης.

Δεν γνωρίζουμε αν η μεταφορά οδικώς των προϊόντων αυτών από τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έγινε.
Εάν έγινε, έχει ποινικές ευθύνες και ο προϊστάμενος του Ε’ Τελωνείου Πειραιά, γιατί σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 7 και 9, έπρεπε να προηγηθεί ο kτηνιατρικός  έλεγχος και να εκδοθεί το πιστοποιητικό του άρθρου 5 παρ. 1 της οδηγίας 78 του 1997.

Η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι τυπολατρική και γραφειοκρατική. Είναι προϊόν πολύχρονης πείρας και αποσκοπεί στην προστασία –στοιχειωδώς τουλάχιστον- της δημόσιας υγείας.

Ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Ν. Αντώνογλου διέταξε τους δημόσιους υπάλληλους του 
ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους όχι στις εγκαταστάσεις του, 
που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του ΟΛΠ, αλλά σε εγκατάσταση που βρίσκεται στο χώρο της COSCO. 

Και αυτή η απόφαση είναι παράνομη. Περιττεύει να πούμε ότι δε διασφαλίζεται πως θα διεξαχθούν όλοι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το αντεργατικό μένος των Τσιπροκαμμένων, η θέλησή τους να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, που τις έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, τους οδηγούν σε αποφάσεις που κουρελιάζουν τη νομιμότητα και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Το μόνο που μετράει και για τους σημερινούς κυβερνώντες είναι η εξυπηρέτηση των καπιταλιστών-εισαγωγέων ζωικών προϊόντων.
Επαναλαμβάνουμε: δεν πρόκειται μόνο για το ψωμί των εργαζόμενων στα λιμάνια, που απεργούν. 
Πρόκειται και για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς το σύστημα κτηνιατρικού ελέγχου ευαίσθητων τροφίμων γίνεται σουρωτήρι.
Εχουμε, λοιπόν, έναν επιπλέον λόγο «να μπήξουμε τις φωνές», αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει πίσω τις παράνομες αποφάσεις της.
                                                                                                                                          Πηγή

11 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

όλα αυτά μάγκες του ολπ γίνεται γιά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα σας
επειδή εσείς έχετε πεισμώσει με την πώληση των λιμανιών σε ιδιώτες
δεν μπορώ να κρατηθώ απο τα γέλια που οι του ολπ -ολθ νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον

Ανώνυμος είπε...

kindinos gia tin dimosia ygeia eiste eseis

Ανώνυμος είπε...

<>.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΘΑΝΕΤΩ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Φτάνει που νοιαζόσαστε οι υπόλοιποι για το εθνικό συμφέρον,και μη γελάς πολύ γιατί η παροιμία λέει ότι τα γέλια βγαίνουν πολλές φορές ξινά.

Ανώνυμος είπε...

Να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει κανονικά, καλεί τους εργαζομένους η διοίκηση του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων της πόλης (ΣΝΠΘ).

Όπως υποστηρίζει η απεργία τους θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που απαξίωσε ολοκληρωτικά όχι μόνο το λιμάνι, αλλά και συνολικά τον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.

Η διοίκηση του ΣΝΠΘ χαρακτηρίζει επίσης ως προσχηματικούς τους λόγους πραγματοποίησης των απεργιών, ενώ προσθέτει: "σε μια δύσκολη εποχή, που ουδείς εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα είναι εξασφαλισμένος για τη συνέχεια της εργασίας του, πώς είναι δυνατόν η Πολιτεία και οι εργαζόμενοι στο Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) να ωθούν άλλους εργαζόμενους στην ανεργία;".



Ανώνυμος είπε...

Δε ξέρω που το πάνε όλοι αυτοί που μάζευαν τους πεθαμένους και τους συνταξιούχους το 99 στο REX και ήταν υπέρ της μετοχοποίησης του Ο.Λ.Π.Τι θέλουν τώρα;Ενώ είναι 100% σίγουρο ότι τα λιμάνια έχουν ξεπουληθεί,συνεχίζουν να μας εξαθλιώνουν οικονομικά με 1 μήνα απεργία με φόρους και λογαριασμούς να τρέχουν,και άφραγκους θα μας παραδώσουν στις ορέξεις του νέου ιδιοκτήτη,χωρίς να μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα για μεγάλο διάστημα, και χωρίς συμπαράσταση από τη κοινωνία που την έχουμε ταλαιπωρήσει.Μήπως αυτός ο αγώνας θα ήταν προτιμότερο να γίνει σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και προκλήσεις, στο νέο εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουμε, και αφού παραβιάζεται από τη πλευρά του εργοδότη η εργατική νομοθεσία;

Ανώνυμος είπε...


Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά έχετε καταστρέψει πολύ κόσμο,σε εποχές πολύ δύσκολες για όλους μας.
ΔΕΝ λάβατε καθόλου υπόψιν τούς άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται στον ιδιωτικό τομέα ,σε πολύ πιό δύσκολες συνθήκες.
Λυπάμαι πραγματικά αλλά δεν είμαστε πλεόν μαζί σας

Ανώνυμος είπε...

Ο ιδιωτικός τομέας καλά θα κάνει να διεκδικήσει καλύτερες εποχές πιο εύκολες για όλους σας και πιο εύκολες συνθήκες.Και αφου σου αρέσει το διαίρει και βασίλευε αύριο δε θα είμαστε και 'μεις μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

εδώ ο κόσμος χάνεται και το μουνί (ΟΜΥΛΕ) χτενιζεται

Ανώνυμος είπε...

Καρέκλες μεγάλε πολλές καρέκλες,τρία σωματεία, ομοσπονδίες,μέλη στο Δ.Σ.,γιατί νομίζεις ότι γίνεται η απεργία,αφού όλοι αυτοί άνοιξαν τη πύλη του Ρωμανού με τις μετοχοποιήσεις της εταιρείας,και πανηγύριζαν που θα αγόραζαν οι εργαζόμενοι μετοχές σε προνομιακή τιμή.