Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Δρίτσας:''Δεν θα ξεπουλήσουμε τον ΟΛΠ''...

Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ανακοίνωσε την συμφωνία για πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, αλλά ο Θοδωρής Δρίτσας επιμένει στο αντίθετο.


Ο υπουργός Ναυτιλίας επιτέθηκε ξανά στο Ταμείο, δηλώνοντας μάλιστα ότι αυτό ανέλαβε δεσμεύσεις πέραν των αρμοδιοτήτων του γιατί δεν... νομιμοποιείται να υποκαθιστά την κυβέρνηση!
Και διαμηνύει ότι:
«Ενα όμως είναι βέβαιο. Παρά τους ισχυρισμούς δεύτερης διαλογής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι».
Στη συνέντευξή του στην Αυγή, ο κ. Δρίτσας αναφέρει ότι είναι γνωστό σε όλους ότι η πώληση των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, παραδέχεται ότι αυτή προέκυψε ως δεσμευτική υποχρέωση στη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούλιο και ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως και όλη η συμφωνία.
«Σε εκείνη την ιστορική 17ωρη διαπραγμάτευση, η πίεση για γενικευμένες αποκρατικοποιήσεις ήταν ασφυκτική. Στον τελικό συμβιβασμό περιλαμβάνονται μόνο οι αποκρατικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί με θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ εξαιρέθηκαν πολλά, τα οποία πιεστικά απαιτούσαν οι δανειστές».
Ο κ. Δρίτσας συνεχίζει, κάνοντας επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς, όπως αναφέρει μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και «επομένως, αυτονόητα, όλες οι προβλεπόμενες προθεσμίες μετατέθηκαν για έναν μήνα τουλάχιστον.
Στο διάστημα αυτό το ΤΑΙΠΕΔ -που έχει την ευθύνη, αλλά μόνο της καθαρά διαγωνιστικής διαδικασίας- αιφνιδιάζει ως... έτοιμο από καιρό.
Παρουσιάζει πλήρες σχέδιο αναθεώρησης της Σύμβασης Παραχώρησης και το υπερασπίζεται ως μη επιδεχόμενο αλλαγών, με το επιχείρημα ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ο διαγωνισμός.
Ακόμα και τη δεσμευτική εξαγγελία του πρωθυπουργού για εξαίρεση του παράκτιου μετώπου της Δραπετσώνας δεν την περιλάμβανε! Χρειάστηκαν ημέρες διαβουλεύσεων για να αποκατασταθεί η στοιχειώδης και αυτονόητη αρχή,ότι η κυβέρνηση σε τέτοια θέματα έχει τον πρώτο λόγο. Ήταν φανερό ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό το διάστημα, ως μη όφειλε, είχε αναλάβει δεσμεύσεις πέραν των αρμοδιοτήτων του».
Μάλιστα, ο υπουργός επιμένει ότι η άποψη ότι είναι απολύτως ορθή και νομικά τεκμηριωμένη η άποψη ότι η αναθεώρηση της Σύμβασης Παραχώρησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους (διά της κυβέρνησης) και του ΟΛΠ (διά του ΔΣ).
«Το ΤΑΙΠΕΔ, ως κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ, δε νομιμοποιείται να υποκαθιστά τις πιο πάνω αρμόδιες αρχές. Μόνο ως τεχνικός σύμβουλος των αρμόδιων αρχών επί του προκειμένου δύναται να λειτουργήσει, με δεδομένη βεβαίως, την ευθύνη του για την τελική διαγωνιστική διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αναφέρει ότι θα το αξιολογήσει «με υπευθυνότητα και πληρότητα», όταν λάβει όλο τον φάκελο, τον οποίο έχει ζητήσει.

                                                                                                                      Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :