Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

ΟΛΠ: Παραίτηση Σ. Κοιλάκου από το ΔΣ
Η παραίτηση- βόμβα του παλαιού στελέχους της Αριστεράς Σταμάτη Κοιλάκου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ ήρθε να «σφραγίσει» το «φιάσκο» της Γενικής Συνέλευσης, που συγκάλεσε το ΤΑΙΠΕΔ, με μοναδικό ουσιαστικό αποτέλεσμα την αναβάθμιση του εκπροσώπου του, Αθ. Λιάγκου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοιλάκος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας το σύνολο των τελευταίων χειρισμών σε σχέση με τον ΟΛΠ, με αποκορύφωμα τη σύγκληση της «πρωταπριλιάτικης» γενικής συνέλευσης, όπως την χαρακτήρισε στη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου.

Η παραίτηση του κ. Κοιλάκου έχει ευρύτερη σημασία διότι πρόκειται για ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη ιστορική διαδρομή στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, με εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στη Ναυτιλία και στην Οικονομική Επιστήμη.

Από εκεί και πέρα, μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, που την ενέκρινε… μόνο του καθώς έχει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών,  αντικαταστάθηκαν μόνο δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες η αρχική πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο, προκαλώντας την αντίδραση του εποπτεύοντος τον ΟΛΠ υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Ο κ. Δρίτσας με δήλωση του, την Πέμπτη, στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε αλλαγές και τελικά- λέγεται- ότι η παρέμβασή του είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στο Δ.Σ του ΟΛΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αντικαταστάθηκαν από το Δ.Σ οι Γιώργος Καστελλάνος και Λία Φράγκου και την θέση τους πήραν ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, Νίκος Αρβανίτης και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Επίσης, υποβαθμίστηκε ο κ. Σταύρος Κυραμαργιός, που εφέρετο ως ένας από αυτούς που το ΤΑΙΠΕΔ ήθελε, αρχικά, να απομακρύνει, ο οποίος μέχρι τώρα κατείχε την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, την οποία αναλαμβάνει ο κ. Λιάγκος. Ο κ. Κυραμαργιός παραμένει, προς το παρόν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσουν να μετέχουν οι Στ. Δρακονταειδής, Γιώργος Ροϊδης, Βασίλης Κορκίδης και Ολυμπία Τσαλικίδου. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Γιάννης Κούβαρης

Στην επόμενη τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την παραχώρηση των μετοχών στη Cosco, δεν θα μετέχουν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζόμενων Γιώργος Γεωργακόπουλος και Νίκος Γεωργίου, οι οποίοι σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης θα καλούνται εφόσον συζητιόνται θέματα, που τους αφορούν ή εάν το αποφασίσει ο νέος ιδιοκτήτης και αυτοί υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

Οι εργαζόμενοι

Όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική σελίδα της η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετοχών επεσήμαναν τα εξής:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος, που εκπροσωπεί στο Δ.Σ. τους εργαζόμενους, έθεσε το ερώτημα «γιατί έγινε η σημερινή συνέλευση;» και μάλιστα μακριά από τον Πειραιά, επισήμανε ότι αν έγινε για να αλλάξουν αυτά τα δύο μέλη, αυτά δεν γίνονται ούτε στον σύλλογο του χωριού του και κατέληξε ότι προφανώς έγινε γιατί «κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις».

Αρχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι και η ΟΜΥΛΕ αλλά και όλα τα συνδικάτα έχουν τοποθετηθεί ότι η πώληση του ΟΛΠ είναι ένα έγκλημα, ότι στο λιμάνι αυτή την ώρα γράφεται ιστορία η οποία θα δικαιώσει αυτούς που αντιστάθηκαν και συνεχίζουν να αντιστέκονται και υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Σύμβαση Παραχώρησης. Υπογράμμισε τέλος ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ότι οι εργαζόμενοι όπου και αν γίνεται η Γενική Συνέλευση θα είναι παρόντες.

Για μια «πρωταπριλιάτικη» Γενική Συνέλευση μίλησε ο πρόεδρος των Λιμενεργατών ΟΛΠ, 
Νίκος Γεωργίου, ο δεύτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Οργανισμού, αναρωτήθηκε εάν το διακύβευμα αυτής ήταν οι δύο αλλαγές των μελών του Δ.Σ., υποστηρίζοντας ότι προφανώς για κάποιον άλλον λόγο συγκλήθηκε, αλλά το γιατί θα το δείξει η ιστορία.

Έκανε λόγο για επιχείρηση απαξίωσης των μελών του Δ.Σ. του ΟΛΠ και μάλιστα αποκάλυψε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει έτοιμο σχέδιο που θα συζητηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση, βάσει του οποίου απομακρύνονται από το Δ.Σ. οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο δήμαρχος Πειραιά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης που έφθασε στο Δ.Σ. χωρίς κανείς προηγουμένως να γνωρίζει τίποτε γι΄αυτό και το οποίο απορρίφθηκε με ψηφοφορία, επεσήμανε ότι υπάρχουν δεκάδες εκκρεμότητες, ενώ την ίδια ώρα η πώληση του ΟΛΠ τρέχει κανονικά και υποστήριξε ότι δεν είναι τρόπος αυτός που αντιμετωπίζεται ένα Δ.Σ. μιας εταιρείας.

 Ξεκαθάρισε τέλος, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση γιατί έχουν δώσει το αίμα τους γι΄ αυτό λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :