Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΟΛΠ


Καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταθέτουν, την Πέμπτη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Pireas2day.gr η προσφυγή θα κατατεθεί, την Πέμπτη, από τους προέδρους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργο Γεωργακόπουλο και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Νίκο Γεωργίου, που θα συνοδεύονται από τους νομικούς παραστάτες τους.

Στην πολυσέλιδη και διεξοδική προσφυγή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων θέτουν μεταξύ άλλων:

1.    Ζητήματα που άπτονται της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας

2.    Παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε σχέση με την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.


Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν ετοιμάσει Αίτηση Αναθεώρησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία σημειώνεται ότι:

Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (του ΟΛΠ) τελεί «υπό αναβλητικές αιρέσεις και έχει εκ των πραγμάτων στοιχεία μελλοντικής εκπλήρωσης».

Στους παράγοντες, που μπορεί, κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, να επέλθει αναβολή της μεταβίβασης μετοχών (του 51%) είναι το ζήτημα της έγκρισης από την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ακόμα, είναι αξιοσημείωτο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εισήρθε στην ουσία του σχεδίου της νέας Σύμβασης Παραχώρησης  καθώς στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι:

•    Ο παρόν έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου  δεν αφορά στη νομιμότητα των όρων του σχεδίου της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΠ καθώς δεν υπάρχει νομιμοποιημένη απόφαση.

Με δύο λόγια αφού το κείμενο δεν έχει εγκριθεί μέχρι τώρα από το ΔΣ του Οργανισμού και δεν έχει υπογραφεί, δεν μπορεί να κριθεί.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και η Ένωση Αρχιεργατών:
 «Την Παρασκευή 08.04.2016 το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα διοργανώνει φιέστα στο Ζάππειο για να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν, την Παρασκευή, 24ωρη πανλιμενική απεργία και διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Ζάππειο.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν τα εξής:


Η Κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις διακηρύξεις της περί Δημόσιων Λιμανιών και, αφού εκμεταλλεύτηκε τους ΑΓΩΝΕΣ των εργαζομένων των Λιμανιών για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων.

Αρνείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την πώληση του ΟΛΠ.
? Παραχωρεί το 51% + 16% του Λιμανιού έναντι 280 + 80 εκ. ευρώ και χαρίζει στην COSCO 1,05 δις ευρώ, που είναι η Παρούσα Αξία των ενοικίων από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ.
? Τι γίνεται με την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου; Είναι ένα κείμενο που η αξία του είναι τόση όσο η αξία του χαρτιού που εκτυπώθηκε.
? Τι γίνεται με την Δημόσια Αρχή Λιμένος; Για μια ακόμη φορά μαθαίνουμε, μέσω δημοσιευμάτων, για την δήθεν διάσταση απόψεων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΥΝΑ.
? Όσο για το μεγάλο θέμα της ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ των εργασιακών σχέσεων μέχρι τώρα μόνο λόγια και ευχολόγια. Η σύσταση της τριμερούς συνάντησης (ΥΝΑ, Υπ. Εργασίας, Υπ. Οικονομικών – ΟΛΠ – Εργαζόμενοι) δεν έχει λειτουργήσει ακόμη με διάφορα προσκόμματα.


Για τους εργαζόμενους στα Λιμάνια το θέμα της κατοχύρωσης της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων ξεπερνάει την λογική του αιτήματος και της διεκδίκησης και καθίσταται όρος ΥΠΑΡΞΗΣ.  

Να γνωρίζουν καλά ότι Λιμάνι χωρίς την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτές ορίζονται από το Ν.2688/1999, την ρύθμιση και επέκταση που ορίζει ο Ν.3755/2009, τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ  ΥΠΑΡΞΕΙ.


Την Παρασκευή 08.04.2016 το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα διοργανώνει φιέστα στο Ζάππειο για να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Απέναντι σ’ αυτά εμείς παρεμβαίνουμε με ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα την Παρασκευή 08.04.2016 διοργανώνουμε 24ωρη πανλιμενική ΑΠΕΡΓΙΑ, συγκέντρωση στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Ζάππειο.

? Να τους θυμίσουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

? Να διαδηλώσουμε κατά του πολιτικού εγκλήματος – ξεπουλήματος των Λιμανιών.

? Να δηλώσουμε, με την παρουσία μας, την απόφασή μας ότι Λιμάνια χωρίς πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων δεν θα επιτρέψουμε ούτε στον Πειραιά, ούτε στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κανένα άλλο Λιμάνι. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :